Predavanja

Sklop predavanj “V GOSTEH PRI KEMIKIH”


2011

doc. dr. Janez Mavri, Laboratorij za računalniške bioznanosti in bioinformatiko, Kemijski inštitut Ljubljana, je 20. 12. 2010 imel predavanje za četrte letnike gimnazije (izbirna kemija), z naslovom:

Kemijska reaktivnost in začetna faza rakavih obolenj

doc. dr. Janez Mavri je vodja Laboratorija za računalniške bioznanosti in bioinformatiko na Kemijskem inštitutu v Ljubljani. Raziskovalna skupina, ki jo vodi, šteje sedem raziskovalcev in šest mladih raziskovalcev, ki se ukvarjajo z molekulskimi simulacijami biološko in tehnološko zanimivih sistemov in procesov, raziskavami novih zdravil, učinkovin ter bioinformatiko; s kvantno kemijski izračuni strukturnih in elektronskih parametrov molekul in supramolekularnih sistemov.

Dr. Mavri je v zanimivem predavanj predstavil potek kemijskih reakcij,študij aktivacijske energije kot pomen za iskanje zdravil, ki delujejo proti rakastim obolenjem.

 


2010

dr. Andrej Horvat, Silkem d.d., Kidričevo, je 10. 4. 2010 imel predavanje za tretje letnike gimnazije (izbirna kemija), z naslovom:

Zeoliti

dr Andrej Horvat je predaval o sintetičnih zeolitih ​​4A. Izdelek, ki je v 80-ih letih povzročil ekološko revolucijo, saj je uspešno nadomestil okolju škodljive fosfate v detergentih. Zeolit ​​4A, ki se proizvaja v tovarni Silkem v Kidričevem je iz popolnoma naravnih sestavin, ki so biološko razgradljive. Danes zeoliti uporabljamo za številne namene: material za hlajenje in ogrevanje preko pojavov absorpciji / desorpciji, za globoko vakuumsko izolacijo, kot nosilec za pesticide, gnojila, zdravila, itd. Za izdelavo asfatne mase, za shranjevanje H2, kot goriva za vozila prihodnosti. To pa še ni vse.