Štumberger

Priimek Štumberge izhaja po mamini strani in me je pripeljal v Haloze. Prvi do zdaj najdenih prednikov je Jakob Štumberger. Z Agnes (Šmigoc) Štumberger (?-?) se jima je v Slatini (Haloze) rodil Martin Štumberger.Martin Štumberger (1835-?) se je poročil z Marijo Štumberger (Krajnc) (1837), hči Andraža in Marije Krajnc, in sta imela, kot vem do sedaj, dva otroka (Mihael in Franc). Franc Štumberger (1861-?) se je oženil z Marijo (Gansner) Štumberger (1866-1943) iz Formina in se je preselil v Gorišnico. Imela sta 5 otrok: Elizabeta, Franc, Marija, Janez in Terezija.Elizabeta je odšla v Zagreb in se poročila z Marenčem. Vnuki in pra vnuki še vedno živijo v Zagrebu. Jaz se spominjam njene hčerke, rekli smo ji Mimika. V Zagrebu so imeli zlatarno. Vsako poletje je prišla k moji babici, k svoji teti na obisk. Ostala je več tednov in popestrila naše preživljanje počitnic pri sorodnikih v Gorišnici.
Franc ml. se je poročil z Apolonijo Horvat. Njuna najstarejša hči je z vso družino bila leta 1944 žrtev letalskega napada na Berlin.
Marija Štumberger je vzela Janeza Hudžarja, rodilo se jima je osem otrok. Ivanka (Prah) je odšla v Zader, njeno potomstvo je še vedno tam, a mi še ni uspelo navezati stikov. Že kot otrok se najbolj spomnim Nežike, ki še vedno živi v Mariboru in jo tu in tam obiščem.
Janez se je rodil v Zbureh na Dolenjskem, kasneje pa se je z družino preselil v Slovenj Gradec. Janez je bil dimnikarski mojster. Z ženo Juliano (Šuman) se jima je rodilo osem otrok. Njegovi otroci (Pavle, Zorka,…) so sodelovali v narodno-zabavnem ansamblu Bratje treh dolin. Pavle je bil kitarist in vodja te skupine Janezov vnuk Sašo Vrabl pa je član skupine Perpetum jazzile.

Najmlajša je bila moja babica Terezija Štumberger (1908-1981). Bila je izučena šivilja. Spomnim se njenega šivalnega stroja, in kako sem jo občidoval, ko je z nogami znala poganjati stroj. Meni takrat to ni nikoli uspelo. Z Janezom Valenkom sta imela 6 otrok, same punce, a sta dve umrli že mladi zaradi bolezni.