Ekskurzije

 • 2022 Raziskovalni reaktor Podgorica in IJS

19. decembra smo obiskali reaktor v Podgorici, kjer so dijaki spoznali delovanje jedrske elektrarne Krško. Ogledali so si raziskovalni reaktor TRIGA in vajo študentov s tem reaktorjem. Pot smo nadaljevali v Ljubljano na IJS, kjer smo si v dveh skupinah pogledali Oddelek za Kemijsko tehnologijo. Mag. Tomaž Ogrin je dijakom predstavil zanimive poskuse s plini. Na Oddelku za biokemijo pa nam je oddelek predstavil doktorski študent in naš bivši dijak Matej Kolarič. Predstavil nam je tudi konkretno raziskavo s področja iskanja zdravil za rakave bolezni.

Podgorica (Nadzorna soba raziskovalnega reaktorja TRIGA).

IJS – Ogled eksperimentov.

 • 2016 Francija

24. januarja 2016 smo s petnajstimi dijaki drugih letnikov odpotovali v Francijo, v Saint Quentin, ki leži med Parizom in Brusljem. Dijaki so spoznali mesto, njegove znamenitosti. En dan smo preživeli v Parizu. O vsem dogajanju pa oblikovali predstavitev za starše na informativnem dnevu. Projekt se bo nadaljeval v Sloveniji s proučevanjem razlik pri ravnanju odpadkov v Sloveniji in Franciji.

 • 2015 Norveška

Konec januarja smo se z desetimi dijaki drugih letnikov odpravili na daljni sever v mesto Askim blizu Osla. Tema izmenjave je bila predvsem energija, medsebojni odnosi, zabava, komunikacija.. v prihodnjosti. Na Norveškem smo si ogledali še Oslo, zadnji dan smo na tekaških smučeh prečkali mejo s Švedsko.

 • 2014: Ogled proizvodnje aluminija v TALUM-u v Kidričevem

V četrtek, 18. decembra 2014, smo z dijaki tretjih letnikov obiskali TALUM v Kidričevem. Ob praznovanju 60. let delovanja elektrolize v Kidričevem nas je skozi zgodovino popeljala Aleksandra Jelušič.Predstavila nam je zgodbo o t.i. “Šumarih” (na sliki v ozadju).

Skozi elektrolizo nas je popeljal naš nekdanji dijak Haris Hrenko. Ob koncu smo si ogledali še analizni laboratorij. Dijaki so tako lahko videli številno opremo za nadzor kvalitete surovin in produktov.

 • 2014: 20. Festival znanosti v Ljubljani

Oktobra smo si z dijaki 2. in 3. letnikov ogledali Kemijski institut in sicer Laboratorij za računalniške bioznanosti in bioinformatiko.

Sprejel nas je dr. Matej Repič, ki nam je skozi predavanje predstavil njihovo raziskovalno delo in izjemne dosežke, ki so plod načrtovanja kemijskih reakcij s pomočjo zelo zmogljivih računalnikov. Na ta način lahko brez eksperimentiranja v laboratoriju napovedo uspešnost posameznih reakcij. Ena od takih simulacij je študij razgradnje molekul, ki so vpletene pri Parkinsonovi bolezni. Izvedeli smo, da je bivši dijak Ptujske gimnazije, po zelo uspešni diplomi, ki jo je opravil v tem Laboratoriju, dobil petletno štipendijo za doktorski študij na eni najboljših Univerz na svetu, UPSALLA na Švedskem.

Na koncu smo si še ogledali to čudo od računalnikov, ki so nameščeni v novem Preglovem raziskovalnem centru, ki je eden najsodobnejših raziskovalnih centrov v Evropi.

V Koloseju smo poslušali predavanje prof. dr. Aleksandre Kornhause o Mariji Perpar, redni profesorici organske kemije na Ljubljanski Univerzi do leta 1974. Bili pa smo deležni veliko modrih misli izjemne, oseminosemdeset letne prof. A. Kornhauser, ki je z velikim žarom govorila o svojih predhodnikih, o trdem delu, študiju in skromnosti.

Na koncu smo si ogledali še zabavne eksperimente mag Tomaža Ogrina iz Instituta J. Stefan, ki je skupaj s srednješolci, ki so obiskovali Poletno šolo eksperimentov, prikazal številne zanimive in poučne eksperimente.

Tekst: Lea Šalamun, 3. E, foto: Eva Štefanec, 3. E

 • 2013: Ogled Kemijskega instituta v Ljubljani

V sredo 9.10.2013 smo z dijaki tretjih letnikov izbirne kemije obiskali kemijski inštitut v Ljubljani. Dr. Janez Mavri, sošolec s fakultete, je za nas pripravil predavanje o simulaciji encimske katalize: Kako se razgrajuje dopamin. Del svojega dela nam je predstavil njegov diplomant, Miha Purg, ki je leta 2007 maturiral na naši gimnaziji in že leta 2006 je na tekmovanju iz znanja kemije dosegel zlato Preglovo priznanje. Na inštitutu so nam predstavili računalniško opremo, ki jo uporabljajo za simulacije kemijskih reakcij. Ogledali pas mo še si nov Preglov inštitut, ki je svoja vrata odprl junija, v njem pa se nahajajo sodobni laboratoriji z vrhunsko raziskovalno opremo.

 • 2012: 18. Festival znanosti v Ljubljani, ogled Kemijskega instituta v Ljubljani in eksperimentalnice v Cankarjevem domu.

V sredo, 10. oktobra 2012, smo z dijaki tretjih letnikov izbirne kemije obiskali Kemijski inštitut v Ljubljani. Vodja skupine raziskovalcev Laboratorija za računalniške bioznanosti in bioinformatiko, dr. Janez Mavri nam je predstavil njihov zadnji dosežek. Raziskovali so ireverzibilno inhibicijo monoamino-oksidaze B zdravil razagilina in selegilinoma, ki se uporabljata za zdravljenje Parkinsonove bolezni. Članek o tej raziskavi je revija European Journal of Organic Chemistry celo izbrala za naslovnico revije.

Deni Bačič pa nam je predstavil računalniško podporo za zahtevne matematične operacije simulacij kemijskih reakcij. Istočasno pa razvijajo aplikacije za pametne telefone, da delo računalnikov lahko spremljajo kar s svojih mobilnih telefonov.

Za zaključek smo si v Cankarjevem domu ogledali eksperimentalnico mag. Tomaža Ogrina, ki nam je z eksperimenti predstavil  temperaturno skalo med -70 in -200 °C. Eksperimenti so potekali s tekočim dušikom in tekočim kisikom, trdnim ogljikovim dioksidom in še z vodikom in helijem.

 • 2012: Ogled inovativne tehnologije SolBioPolysy, Ptuj

V četrtek, 19.4.2012, smo si z dijaki ogledali inovativno tehnologijo uporabe deponijskega plina in sončne energije za pridobivanje elektrilne in toplotne energije. Projekt šestih držav s področja alternativnih virov energije nam je dr. Klavdija Rižnar iz ZRS Bistra Ptuj.

Reformer kjer se metan s pomočjo vodne pare in toplote, ki jo ustvarijo zrcala, pretvori v sintezni plin (H2 in CO).

Zrcala usmerjajo sončne žarke v reformer.

 • 2012: Ogled elektrolize aluminija v tovarni TALUM d.d. Kidričevo

V četrtek, 26. januarja 2012, smo z dijaki tretjih letnikov obiskali TALUM v Kidričevem. Ob predstavitvi tovarna, zgodovine in njenega razvoja v zadnjih letih, nas je najbolj zanimala proizvodnja aluminija v elektrolistskih pečeh. Tako smo teorijo pridobivanja aluminija s pomočjo električnega toka, lastnosti aluminija ter uporabo le tega lahko spoznali na samem mestu proizvodnje.

Skupinska slika pred halo C in s staro elektrolistsko pečjo v ozadju.

 • 2011: Festival znanosti v Ljubljani, s 3. letniki ogled Kemijskega instituta v Ljubljani.

V četrtek, 6. oktobra 2011, smo z dijaki tretjih letnikov pri izbirnem predmetu kemija obiskali Kemijski inštitut v Ljubljani. Ogledali smo si Laboratorij za katalizo in reakcijsko inženirstvo, Laboratorij za strukturo biomolekul, Laboratorij za biotehnologijo in Laboratorij za računalniške bioznanosti in bioinformatiko. V okviru 17. Festivala znanosti smo sodelovali še na delavnici, »Igriva kemija«, dr. Andreja Godca.
Utrinek z delavnice v Cankarjevem domu.

 • 2010: Festival znanosti v Ljubljani, s 3. letniki ogled Kemijskega instituta v Ljubljani
 • 2010: Ogled IJS in šole ekspreimentov za 3. letnike.

Eksperimenti pri mag. Tomažu Ogrinu so nepredvidljivi.

 • 2008: Ogled Kemijskega instituta in Festivala znanosti.

Mag. Tomaž Ogrin je ‘zažigal’ v dvorani Cankarjevega doma.

 • 2007: Ogled IJS in šole ekspreimentov za 3. letnike.
 • 2006: ogled in IJS v Ljubljani.
 • 2006: ogleda proizvodnje bele tehnike v tovarni Gorenje v Velenju.
 • 2004: ogled IJS in šole ekspreimentov za 3. letnike.