Zmazek

Zmazek je pogost priimek v okolici Ljutomera. Naš priimek izhaja vsaj od leta 1700 iz kraja Godemarci pri Mali Nedelji.

Prvi prednik, ki ga je možno ugotovoti iz obstoječih matičnih knjig je Martin Zmazek (1718-1773), moj pra, pra, pra, pra, pra, pra stari oče) Martin se je poročil z Marijo (?) Zmazek in se jima je leta 1742 v Godemarcih rodil Jurij, kasneje še Filip, Marija in Simon. Po smrti Martina se je Marija poročila z vdovcem Antonom Veršea iz Precetincev 15. Se pa je tja poročil tudi sin Simon in z Nežo Veršea sta imela 11 otrok.Jurij Zmazek (1742-1811) se je poročil z Uršulo Raich (?), z njo je imel vsaj 3 otroke (Marija, Jakob, in Jožef).Jakob Zmazek (1765-1818) se je rodil v Godemarcih 3 kot drugi otrok Gregorja in Uršule. Jakob se je 28. januarja 1799 poročil Marijo Slana. Rodilo se jima je 8 otrok (Marija, Katarina, Marko, Matija, Anton, Lucija, gertrud in Apolonija). Kot peti se je rodil Anton.

Anton Zmazek (1808-?) se je rodil v Godemarcih 12. Poročil se je 11.2.1846 z Apolonijo Andrašič. Za zdaj sta znana samo dva njuna otroka: Franc in Marija. Marija se je 26.11.1876 poročila s Francom Skuhala, Franc Zmazek, ki je bil tudi starejši, pa 17.2.1873 oženi Nežo Megla iz Svetega Tomaža..Franc Zmazek (1847-1925), rojen v Godemarcih 2 in Neža Megla (1852-1933) sta imela 6 otrok. (Ana in Marija sta umrli kot deklici, Matilda pa ob rojstvu. Bile po so še tri dekleta: Frančiška, Elizabeta in Alojzija. Frančiška Zmazek (1882-1950) je imela najprej tri nezakonske otroke. Po pripovedovanju bi naj bil oče Martin Filipič, ki je delal na Dunaju v tovarni lokomotiv in je umrl ta tifusom. Prva hči je odšla v Zagreb, se poročila z Jurajem in do vojne imela hotel. Druga hči je pri 19. letih naredila samomor. Njena še živeča sestrična, Angela Budja (1916), je omenila, da je bila Marija zelo lepa ženska. Tretji nezakonski otrok Jožef pa je kot mlad odšel v Split, se tam izučil za mornarja, bil v kraljevi mornarici in kasneje v Jugoslovanski armadi. Poljeval je prvi jugoslovanski podmornici. V Splitu se je poročil z Marijo Demaria, hči pridelovalcev ribjih konzerv Neptun iz Komiže. To je bila prva tovarna konzerv v Evropi. Veliko članov te družine je pred 2. vojno odšla v Ameriko v San Pedro. Jožef pa je imel v Splitu tri otroke (Zvonko, Vida in Joško). Zvonko je bil znan hrvaški novinar, ki je med hrvaško vojno odšel v vojno mornarico in po vojni kmalu umrl. Njegova Hči Daniela živi v Zagrebu in je urednica glasbe na Hrvaški TV. Z njo sva v kontaktu preko mailov, poleti 2012 pa nas je obiskala. Poleti 2010 pa sem bil jaz na obisku pri Joškotu v Splitu. Slišal sem zanimive zgodbe.

Frančiška Zmazek se je kasneje poročila s hlapcem Antonom Vaupotičem. Imela sta 6 otrok. Vnuk Franc in pravnuk Franci živijo na domačiji v Godemarcih 45. Sin Ludvik je na Ptuju imel znano pekarno, kasneje je šel v Nemčijo in precej obogatel. Alojz Vaupotič je tudi živel v Nemčiji in ima 10 otrok. Franc Vaupotič pa je padel v 2. svetovni vojni na ruski fronti.

Alojzija Zmazek (1894-1939) se je kasneje poročila z Vincem Bohancem. njena hči Angela še zdaj živi. Poleti živi pri Mali Nedelji, pozimi pa pri svojih treh hčerah na Švedskem. Sesetre so na Švedskem in v Sloveniji bolj znane kot Sestre Budja, pojejo ljudske pesmi. Gusta Budja pa tudi veliko piše. Sestre so ustanovile prvo slovensko drušvo na Švedskem. Te sorodnike sem prvič spoznal leta 1998, od takrat smo redno na zvezi, največ preko mailov. Z Gustiko sem sodeloval pri pisanju njene zadnje knjige Družinske podobe.

Elizabeta Zmazek (1878-1939), ki se je, kot vse sestre, rodila v Godemarcih 2, se je poročila z Gregorjem Korošec. Kupila sta mlin v Stojncih in se tja preselila. Imela sta enega samega otroka, hčerko Marijo, potem pa ji je mož umrl. Elizabeta je kasneje imela še tri otroke, ki so pa bili nezakonski. S Šmigocem je imela Ano, s Tomažem Glažarjem pa še Terezijo in Stanka. Ker so bili nezakonski, so se vsi trije pisali po maminem dekliškem priimku Zmazek.

Ana in Marija sta med 2. svetovno vojno odšle delat v Gradec in tam ostali do smrti. Živeli sta v predmestju Gradca v isti ulici. Marija si je tam našla drugega moža s katerim pa nista imela otrok, vedno pa je imela veliko mačk. Ana si je v Avstriji ustvarila novo družino, pri njej sem bil večkrat na počitnicah, imeli so bazen. Njena hči Erika mi je bila rojstna botra, žal je leta 2006 umrla. Njen sin Andreas ima v Gradcu svojo avto šolo. Ana je v Sloveniji pustila nezakonskega sina. Pred kratkim pa sem spoznal hčerko Natalijo, ki živi v Mariboru in sina Dušana, ki živi v Ljubljani.

Terezija, ki se je poročila s Povodnikom je že prej imela enega otroka, kasneje pa še šest. Ena od hčera živi v Kanadi in sem letos navezal stik, potem ko mi je naslov dal stric Janez Zmazek, ki ima še največ kontaktov z bolj oddaljenimi sorodniki. Pravnukinjo Terezije sem celo učil v šoli, a to sem izvedel potem ko je že končala gimnazijo. Sva pa zdaj veliko več v kontaktu in mi je priskrbela veliko podatkov od njenih. Stanko Zmazek (1921-1977) je bil mlad navihan fant, ki je zapeljeval tudi starejše punce. Leta 1938 se je oženil s sedem let starejšo Ano Kukovec, mojo staro mamo. Sam je bil še mladoleten, Ana pa noseča, zato je moral pridobiti dovoljenje ptujskega sodišča. O primeru je 27. junija 1938 pisal časopis Jutro. Že takrat je obstajal rumeni tisk ali pa kot nenavadna zadnja novica. Kmalu je Stanko moral v nemško vojsko, srečo je imel, da je zbolel in so ga kmalu poslali domov.  Stanko in Ana sta imel sedem otrok: Peter, Janez, Franc, Marija, Elizabeta in Anica, sin Lujzek pa je umrl kot dojenček. Pred kratkim sem izvedel, a ni bila skrivnost, da je Stanko Zmazek imel še nezakonsko hči. Po tej liniji sem spoznal nove sorodnik s katerimi sem se bežno srečeval, a nisem vedel, da imamo iste prednike. Prav zanimivo.