Budimpešta 2008

Budimpešta, 5. oktober 2008

Z Budimpešto sem se že večkrat spogledoval, a se nekako nisem mogel zagreti vse do letošnjega poletja. Čeprav sem v Budimpešti že bil, sem šele zdaj videl kako blizu nam je, 3 ure in pol normalne vožnje. Ker sem se na prejšnjem maratonu naužil pogledov na lepo naravo jezera in gora, sem tokrat pač izbral mesto s številnimi impozantnimi zgradbami. Start maratona je postavljen v Mestni park v neposredno bližino Trga herojev ob znamenitem spomeniku. Najprej se teče proti Donavi po široki Andrassy ulici (utca), znani po bogatih zgradbah na obeh straneh, med njimi je tudi budimpeštanska opera. Od Donavi se teče kar nekaj časa (in kilometrov), najprej na sever, čez Margaretin most na Margaretin otok, na drugi strani čez Arpadov most spet na levo stran reke Donave. Nato se teče ob levi strani Donave proti jugi (okrog 7 km) do Petofijevega mosta in čez. Na drugi strani se je teklo še naprej na jug do obrata na 24. km. Od tu je pot vodila nazaj, ob Donavi do višine polovice Margaretinega otoka. Dvakrat smo tekli mimo parlamenta. Prvič ga sploh nisem videl, ker smo tekli po spodnji cesti, zaradi vetra smo tekli tik ob zidu, ki nam je jemal pogled na prečudovito stvaritev. Zadnje 4 km maratona poteka po Vatci utca, vzporedno z Andrassy utca, z leve strani pripelje v park mimo Trga herojev.

Čez park ostane še dober kilometer težko pričakovanega konca. Cilj: 3:15:32. Tri kilometre pred ciljem, ko težav še vedno ni bilo (trka z zidom), sem vedel, da bo šlo do konca z istim tempom. Najbrž se je obrestovalo, da sem tek začel počasneje, čeprav tempo niti na enem kilometru ni padel pod 5 min/km. Tudi vreme je nosilo velik del dobrega rezultata, suho, hladno in jasno vreme, žal pa močan veter.

Super stvar PLUS maratona v Budimpešti, ki je znana po svojih termah je prav kopanje, ki še kako prija po 42 km teka. Zmagal je Madžar Rezessy Gergely s časom 2:24:18, med ženskami pa je slavila prav tako Madžarka Földingné Nagy Judit s časom 2:45:30.

Sam sem zasedel 203. mesto med 2600 tekači in 23. mesto med 300 tekači iste kategorije. Med tekači sta bila še dva Slovenca, en iz Ljubljane, drugi iz Šmartnega.

NAZAJ