1/2 IRONMAN

4. St. Pölten IRONMAN 70,3, 2010

NAZAJ

1. Pula IRONMAN 70,3, 2015

Po petih letih sem se spet odločil za 1/2 ironman. Odločitev je bila lahka, ko sem videl, da bo Pula prireditelj 1. ironmana 70,3 in to v idealnem terminu, 20. september. Čez poletje sem lahko pridobil kilometrino v plavanju, za kolo in tek pa polovička ne predstavlja velikega izziva.

Čeprav so vremenarji avgusta trdili, da so vročinski vali končani, se je pred triatlonom spet zgodil en s temperaturami nad 30 °C. Na srečo se je čez vikend malo ohladilo, zgodilo pa se je to, česar sem se najbolj bal, začela je pihati burja. Pa take načrte sem imel za kolo.

Burja je presenetila celo domačine, ki so boje slabo pritrdili na dnu morja, da je po štartu v morju nastala cela zmešnjava. Mi, ki smo štartali malo kasneje, smo lahko opazovali to zmedo v morju. Plavalo se je kar nekam, nisi vedel katera boja je prava. Zaradi te štale so rezultate plavanja razveljavili, upošteva se le čas kolesarjenja in teka. Moja ura je sicer pokazala, da sem preplaval 1900 m in to v času 38 minut. Čeprav je bila temperatura vode prib. 24 °C, smo lahko plavali v neoprenu. Morje in neopren, plavalo se je res zlahka.

In v tem vetru na kolo! Že na začetku je bilo težko peljati čez 30 km/h. K sreči je kdaj zapihalo z boka in je šlo hitreje. Kolo pa je kar prestavljalo sem in tja po cesti. Cesta je bila polna kolesarjev in ne vem kako bi lahko upoštevali pravilo 10 m. Kjlub temu nisem videl, da bi kdo vozil v zavetrju. Nihče ni upal tvegati diskvalifikacijo. Višinska razlika do najvišje točke je bila komaj 300 m, a je kar 2/3 proge šlo navzgor in proti vetru. Raje nisem gledal na števec. Na 60. kilometru se je proga obrnila navzdol in nazaj proti Puli. Je šlo hitreje, precej hitreje, a vetra v hrbet ni bilo. Vseeno mi je na koncu uspelo doseči povprečje 30 km/h.

Na tek sem začel razmišljati tik pred koncem kolesarjenja, 21 km tudi ni tako malo. Kolo ni pustilo nobenih bolečin v nogah, zato sem tek začel presenetljivo lahko. Zaradi vetra in slabega kolesarjenja ni bilo prave motivacije, da bi na teku iz seb stisnil vse kar se da. Po treh krogih in pol teka po Puli, sem zavil v cilj, ki je bil v areni. Veličasten trenutek in že je bilo vsega konec.

Slovenci smo na tem Ironmanu bilo množično zastopani, na četrtem mestu. Sicer pa se je zbralo več kot 1700 triatloncev iz 56 držav.

NAZAJ

2. Pula IRONMAN 70,3, 2016

September je odlični trmin za triatlon, sploh če se odvija na morju. Ni več prave vročine, poletje pred tem pa nalašč za kolesarjenje in plavanje. Takoj po prvem Ironmanu v Puli sem se odločil, da grem tudi na drugega.

Pa septembra ni vedno lepo vreme na morju. Še pred nekaj dnevi je bilo čez 30 stopinj. Pred vikendom pa se je začelo hladiti in oblačiti. Vremenska napoved za nedeljo, dan tekme, je bila vsak dan drugačna. Nazadnje je več nisem gledal. Kar bo pa bo.

Jutro na dan tekme je izgledalo še kar prijazno. Valovi pa, kot da so se malo umirili. Po nekaj sto metrih plavanja sem videl, da videz vara. Valovi so bili prav veliki, da si moral dobro ztegniti glavo iz vode, da si videl velike boje. Telo pa je premetavalo kot kakšno jadrnico, ki pluje naravnost v valove. Na poti proti obali nisem videl več nobene boje, to je bil vzrok, da sem plaval 400 m preveč. Kot sem opazil kasneje, nas je večina plavala dlje.

Kolo se je začelo obetavno. V nasprotni smeri kot prejšnje leto. Ko smo prišli iz mesta, se je pred nami sčrnilo in kmalu zatem so že padle prve kaplje, ki so se spremenile v en sam dež. koža je bolela od kaplic. In tako nas je zalivalo večina časa, 2 uri in 50 minut. Kljub nevarnemu kolesarjenju čez luže, hudournike in spolzki asfalt sem za 10 minut izboljšal svoj čas glede na prejšnje leto. V Puli očitno ves čas ni bilo kaple dežja, ker so ceste bile povsem suhe. A komaj sem se preonul v tekaške copate, že se je vsipalo iz neba, da se videla samo megla. NIč, treba je še odtečti 21 km. Iz Verudele do Pule je bilo več kot 10 km. Ves čas je lilo kot iz škafa, da so se poti, ceste in ulice bile poplavljene. Voda je drla iz vseh strani. Proti koncu je le ponehalo, na cilju je pa za tenutek celo posijalo sonce.

       Uf ta Pula. Bom moral še enkrat?

NAZAJ

3. Pula IRONMAN 70,3, 2017

Sem šel še enkrat, čeprav sem hotel odpovedati. Ne zaradi operacije meniskusa, ki sem jo predvideval, pač pa zaradi padca s kolesom zaradi katerega nisem mogel trenirati teka. Pa sem vseeno šel, misleč, da odstopim pri teku, če ne bo šlo. Pa je šlo. Žal pa zaradi velikih valov tudi to leto nismo imeli sreče s plavanjem. Tako smo na koncu imeli samo duatlon. Zgodba s Pulo pa se je tudi sicer končala, sporočili so, da je to bil zadnji Ironman v Puli. Na srečo pa se je napovedal 1. Ironman 70.3 v Sloveniji.


Pula 2017. Noge so zdržale.

NAZAJ

1. IRONMAN 70.3 Slovenian Istria, 2018

Pa smo dočakali Ironman tudi v Sloveniji. Ko so objavili proge, se je takoj videlo, da bo kolesarrjenje zelo naporno. Zato sem v zadnjem letu spet začel malo rtenirati v hribe. Po treh težav s plavalno progo, je vreme v kopru bilo idelano za plavanje. Zjutraj je bila voda kot olje. Med plavanjem ni bilo preveč prerivanja, boje so bile dobro vidne, tako da je odstopanje od idealne linije bilo minimalno. Kolesarska proga se je izkazala za še težjo kot sem pričakoval. Je bila pa z lepimi razgledi in zelo razgibana. Navsezadnje sem jo odpeljal proti pričakovanjem, v povprečju 29 km/h.

Je pa kolo pustilo posledice na teku. Noge niso stekle, nekaj malega je dodalo še sonce v drugi polovici teka in končal sem ta premierni Ironman s časom 5:55:33. Naj bo.

NAZAJ

2. IRONMAN 70.3 Slovenian Istria, 2019

Pa sem šel še drugič. Izziv mi je bila kolesarska proga. Mogoče bi se jo dalo odpeljati hitreje z več treninga v hribe. Se mi zdi, da mi da sem med letom naredil več višinskih metrova, a to ni bilo dovolj, da bi bil na letošnjem IM hirejši. Bil sem nekje enako hiter. Na kolesu sem malo varčeval z močmi za tek. Res sem tek lažje preživel in bil tudi veliko hiterjši. Za lanskim rezultatom sem zaostal za 47 sekund in to na račun slabega plavanja. Nisem plaval po idealni liniji in sem preplaval 200 m več. Na koncu ta čas nič ne pomeni, pač pa lepa tekma s tremi disciplinami, ki človega dopolnjujejo v vseh pogledih.

NAZAJ

3. IRONMAN 70.3 Slovenian Istria, 2021

Leta 2020 je triatlon odpadel zaradi covida. Srečni, da spet lahko tekmujemo, smo se še tretjič podali na ta slovenski polovični ironman. Govorilo se je že, da bo to zadnja izvedba. Tokrat sem na račun odlično izpeljanega kolesarjenja, uspelo končni čas izboljšati za 10 minut od prejšnje izvedbe. Proga je res težka in končno sem prebil mejo 30 km/h. Škoda, da je bil zadnji v seriji slovenskih izvedb ironman 70.3.

NAZAJ

 

 

1. IRONMAN 70.3 Poreč, 2022

Če ni v Sloveniji, je pa nazaj na Hrvaškem, tokrat v poreču. Kolesarska proga je s polovico manj vzpona kot je to bilo v Kopru. S tega stališča super. Tekaška proga je veliko bolj razgibana, plavanje je pa prav tako v morju, morda malo bolj zavarovano pred valovi. Tokrat sem 10 dni pred ironmanom prebolel covid. Ravno toliko prej, da teka še nsem dobro natreniral in po covidu se tudi ni dalo veča kaj narediti. Plavanje je šlo po planu oz. nekje sem nabral nekaj dodatnih metrov. Sem pa tokrat bil zelo zadovoljen s kolesom. Del trase je bila speljana po avtocesti. Kljub razgibanem terenu so bile hitrosti dovolj visoke, da sem 90 km prekolesaril s povprečno hitrostjo več kot 34 km/h. Je pa tek poteka po pričakovanju počasneje. še nikoli na 21 km nisem tekel 2 uri. Ironamana se sem vseeno zaključil s tretjim najboljšim časom. Čepav je težko primerjati različne triatlone med seboj.

NAZAJ